22/01/2022 - SERBEST MESLEK - AVUKATLAR GENEL ÇALIŞMA NOTLARI

22/01/2022 - SERBEST MESLEK - AVUKATLAR GENEL ÇALIŞMA NOTLARI

A)      MAKBUZ ÖRNEKLERİ:

A-1) STOPAJLI ÖRNEK:

KDV DAHİL ESASINA GÖRE:

Brüt Tutar      1.000,00

Kdv (*0,18)       180,00

Toplam          1.180,00

Stopaj (*0,20)  -200,00

Net Alınan:       980,00

NET ALINANA GÖRE

Brüt Tutar       1.020,41

Kdv (*0,18)       183,67

Toplam          1.204,08

Stopaj (*0,20)  -204,08

Net Alınan:    1.000,00

A-2)  STOPAJSIZ ÖRNEK:

KDV HARİÇ ESASINA GÖRE

Brüt Tutar   1.000,00

Kdv(*0,18)     180,00

Toplam       1.180,00

KDV DAHİL ESASINA GÖRE

Brüt Tutar:   847,46

Kdv(*0,18)   152,54

Tutar        1.000,00

A-3) STOPAJLI VE TEVKİFATLI ÖRNEKLER:

(KDV TEVKİFATI KDV DAHİL 1.000,00 TL NİN ÜZERİNDEKİ İŞLEMLERDE UYGULANIR.)

Brüt Tutar:       1.000,00

Kdv (*0,18)         180,00

Tutar:               1.180,00

Stopaj(%20)      -200,00

Kdv Tev.(9/10)  -162,00

Net Alınan:         818,00

B)      STOPAJLI MAKBUZ KESİLECEK KİŞİ VE KURUMLAR

Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilere, serbest meslek makbuzları %20 stopajlı kesilir.

C)      KDV ORANLARI

Aile mahkemeleri, tüketici mahkemeleri ve çocuk mahkemeleri görev alanına giren davalar ve işler, vesayet davaları ve işleri, bu davalara bağlı kanun yolları, iş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk ile bunlara bağlı ilamlı icra takipleri kapsamında verilen avukatlık hizmetlerinde KDV oranı yüzde 8'dir.

D)      KARŞI TARAFA YÜKLETİLEN VEKALET ÜCRETLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

a) Borçlu (davayı kaybeden) tarafından doğrudan avukata ödendiği durumlarda, borçlu (davayı kaybeden) tarafından,

b) Borçlu (davayı kaybeden) tarafından avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine yatırıldığı durumlarda, borçlu (davayı kaybeden) tarafından,

c) Borçlu (davayı kaybeden) tarafından alacaklı (davayı kazanan) tarafa ödendiği durumlarda, alacaklı (davayı kazanan) tarafından avukata ödeme yapılması esnasında, gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

-193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılmayanlar, diğer bir ifadeyle tevkifat yükümlülüğü bulunmayanlar tarafından yapılan vekalet ücreti ödemeleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayacaktır.

-Vekalet ücretini ödemekle yükümlü olanlarca, ücretli olarak çalışan avukatların işverenlerine yapılan vekalet ücreti ödemelerinden tevkifat yapılmayacak, işverenin vekalet ücretini avukata ödemesi esnasında ise işverence ücret hükümlerine göre tevkifat yapılacaktır.

-Mahkeme kararında “KDV hariç” şeklinde bir ifadenin yer almaması halinde, vekalet ücretinin KDV dahil olduğu kabul edilir ve iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanan KDV, düzenlenen serbest meslek makbuzunda gösterilir. Bu durumda gelir vergisi tevkifatının KDV hariç tutar üzerinden yapılması gerektiği tabiidir.

-İcra işleminin durdurulması için, ilama karşı istinaf veya temyiz yoluna başvuran borçlunun ilamın icrasını durdurabilmek için takip edilen vekalet ücreti dahil borç tutarı için teminat verildiği ve istinaf veya temyiz başvurusunun reddedilmesi üzerine teminata konu paranın alacaklının avukatına ödendiği durumlarda, vekalet ücretine ilişkin nakden veya hesaben ödemenin ne zaman gerçekleşeceği bilinemeyeceğinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayacaktır. Aynı şekilde, icra işlemleri sonucu borçluya haciz uygulanması ve hacze konu mallarının satılması veya borcun, kefil ve benzeri üçüncü kişilerden tahsil edilmesi durumlarında da borçlunun gelir vergisi tevkifatı yapması söz konusu olmayacaktır. Bu durumlarda da serbest meslek erbabı olan avukat tarafından borçlu adına serbest meslek makbuzu düzenlenerek avukat tarafından elde edilen tevkifata konu olmayan vekalet ücreti, serbest meslek kazancına dahil edilerek ilgili geçici vergilendirme dönemleri ve yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beyan edilecektir.

E)      KDV TEVKİFATI UYGULANACAK HALLER

89 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile 01.11.2003 tarihinden geçerli olmak üzere, katma değer vergilerinden tevkifat yapma zorunluluğu getirilen kurum ve kuruluşlar (birbirlerine karşı ifa ettikleri hariç olmak üzere) yeniden 91 seri nolu KDV Genel Tebliği’nde (28.02.2004 tarih ve 25387 sayılı RG) aşağıdaki gibi sayılmıştır.

-Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler,

-Döner sermayeli kuruluşlar,

-Kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

-Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

-Üniversiteler, (vakıf üniversiteleri hariç)

-Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

-Bankalar ve özel finans kurumları,

-Kamu iktisadi teşebbüsleri, (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri)

-Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar

-Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,

-Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler.

-Siyasi partiler, sendikalar, kamu menfaatine yararlı dernekler, Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflar, vakıflarca kurulan üniversiteler ve tarımsal amaçlı kooperatifler bu uygulamanın dışındadırlar.

NOT:

Avukatların hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde veya yargı kararlarının sonuçları ile ilgili olarak vekalet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetler prensip olarak tevkifat kapsamına girmemektedir. Avukatların verdikleri danışmanlık hizmetleri ise tevkifata tabidir. Avukatlarla yapılan sözleşmede avukatlık ve danışmanlık hizmetleri birlikte yer alıyorsa bu iki unsur ayrı ayrı ücretlendirilmediği takdirde yapılan toplam ödeme üzerinden tevkifat uygulanacaktır.

1 MART 2021’ den İtibaren

5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşlara ilave olarak döner sermayeli kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajansları da ifa edilen ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarında söz konusu alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulayacaklardır.

1 ARALIK 2021 (KDV)

“6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'n da yer alan adli yardım ve adli müzaharet hükümleri kapsamında verilen avukatlık hizmetleri” için uygulanacak KDV oranı %8’e indirildi.

Kararın yürürlük tarihi, 1 Aralık 2021’dir.

 

23 ARALIK 2021 (TEVKİFAT)

Avukatların hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde veya yargı kararlarının sonuçları ile ilgili olarak vekâlet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetlerde KDV tevkifatı Avukatların hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde veya yargı kararlarının sonuçları ile ilgili olarak vekâlet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetlerin Etüt, PlanProje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetleri kapsamında tevkifata tabi olmayacağı açık olarak belirtildi. Daha önce bu hizmetlerin prensip olarak tevkifat kapsamına girmediği belirtilmekteydi.

 

AÇILIŞ İŞLEMLERİ

·         E smm ye başvuru 3 ay içinde yapılmalıdır

·         PTT-UETS sistemi e imza ile açılıp kayıt yapılmalıdır ve alıcı olarak işaretlenmelidir.